Heesterveld Creative Community

Transformatie Amsterdam Zuidoost
Denk je aan de Bijlmer, denk je aan de karakteristieke hoogbouwflats. Gebouwd in de jaren 60 als utopische modelwijk met een strikte scheiding tussen wonen, werken en recreëren maar al snel vooral berucht vanwege sociale problemen, drugsoverlast en criminaliteit. De meeste flats hebben inmiddels dan ook plaatsgemaakt voor laag- en nieuwbouw.

Heesterveld in de tussentijd
Het wooncomplex Heesterveld - dat in een andere opzet dan de hoogbouwflats is gebouwd - kon als gevolg van de economische crisis in 2008 echter niet gesloopt worden. Hierdoor werd woningcorporatie Ymere gedwongen de nieuwbouw uit te stellen tot 2017. Ymere besloot daarop Eva te benaderen met de vraag hoe Heesterveld tot ‘hotspot’ getransformeerd zou kunnen worden.

Hotspot or not?
Over Heesterveld Creative Community zegt Eva: “Dat het een ‘hotspot’ zou worden wilde ik Ymere niet garanderen, maar ik ben wel de kansen voor tijdelijk gebruik af gaan tasten door in kaart te brengen waar plaatselijke bewoners en ondernemers behoefte aan hadden. Na een uitgebreide verkenning konden we concluderen dat er behoefte was aan een creatieve woon- en werkgemeenschap met buurtvoorzieningen. Ik wilde hiermee laten zien dat de geplande tussentijd ook als laboratorium voor de toekomst kan werken. Dat kan dus ook inhouden dat projecten die organisch ontstaan, het geplande proces van woningcorporatie Ymere kunnen omgooien. Dat was een voorwaarde waaronder ik het project wilde doen. Ik wilde ook dat de bewoners zich zouden verenigen. Dat ze het plan zelf verder zouden componeren. Enerzijds met het oog op eigen dynamiek en anderzijds met het oog op een duurzame aanpak, en dat ze een volwaardige gesprekspartner zouden blijven voor de wooncorporatie. Daarin ben ik vanaf het begin heel open geweest.”

Creative Community
De 87 woningen worden inmiddels bewoond door kunstenaars, studenten, oorspronkelijke bewoners en creatieve ondernemers uit de wereld van de hiphop, dans, graffiti, fotografie, dichtkunst, mode en design. Bij de gevelschildering van het complex naar het ontwerp van Floor Wesseling worden de Bijlmer ‘roots’ geaccentueerd door het kleurgebruik en de iconografische vormentaal.

De samenwerking tussen Ymere, Eva en de Heesterveld-gemeenschap heeft geleid tot een serie vruchtbare projecten die de buurt inderdaad heeft getransformeerd tot hotspot: een plek waar mensen graag willen wonen, werken en uitgaan. Door de komst van vele studenten en kunstenaars ontworstelt de Bijlmer zich daardoor in rap tempo van haar negatieve imago tot een gewilde woonplek.

 
Vorige
Vorige

Jeroen Bisscheroux in Osaka

Volgende
Volgende

Garage Kempering