Namura Shipyard Osaka

POOL, loss of Colour, Jeroen Bisscheroux © Osaka Creative Center

Transformatie Namura scheepswerf
Na een werkbezoek aan Yokohama wordt Eva gevraagd te adviseren over de herontwikkeling van de Namura scheepswerf in Osaka. De geschiedenis van de Namura-werf is vergelijkbaar met die van de NDSM-werf en eveneens in de jaren ’80 stil komen te liggen. De werf en meer dan 80 panden in de wijk Kitakagaya zijn in het bezit van Chishima Real Estate Co. Eva wordt door Mr. Shibakawa, president van Chishima, gevraagd mee te denken over de transformatie van scheepswerf.

Ruimte voor initiatief
In Kitakagaya zijn bijzondere projecten van bewoners, kunstenaars en studenten te vinden. Dit doet Shibakawa onder andere door lege loodsen, pakhuizen, kantoorgebouwen en voormalige Japanse hostels, ooit bestemd voor de seizoenarbeiders van de werven, beschikbaar te stellen aan kunstenaars, studenten en bewonersinitiatieven uit de buurt.

Gemengde wijk
In de wijk zijn loodsen nog volop in bedrijf met lassers en scheepsbouwers, met direct daarnaast zomaar een authentiek Japans badhuis. Er zijn woonblokken en scholen, kleine arbeidersbuurten met restaurantjes die door hoogbejaarde inwoners worden gerund en die pal naast luxe kantoorkolossen staan. Alles lijkt daar moeiteloos samen te vallen, heel anders dan het planningsmechanisme van Amsterdam met het scheiden van functies en het vastleggen van bestemmingen.

Organische ontwikkeling
Shibakawa heeft geen haast om dit allemaal in korte tijd om te vormen in een hip stuk stad, hij kijkt geduldig hoe dit zich organisch ontvouwt en is inmiddels een fervent kunstliefhebber geworden. Het is te hopen dat Shibakawa in de toekomst de weg van organische ontwikkeling doorzet en alle partijen, groot en klein, eigenaren en huurders, betrekt bij het doorontwikkelen van een nieuw stuk stad.

Artist-in-Residence Namura
Op de Namura-werf zelf heeft Eva samen met Keito Kohara van Creative Center Osaka (CCO) in 2011 een Artist-in-Residence (AIR) project opgezet. Het doel van dit initiatief is de culturele uitwisseling tussen de twee oude scheepswerven NDSM en Namura. Zo verbleven de makers van Robodock (2011), Tuig (2011) en NDSM kunstenaar Jeroen Bisscheroux (2014) een maand lang in AIR Osaka.

Artist-in-Residence NDSM
In 2017 verblijft de beroemde Japanse Harajuku Kawaii kunstenaar Sebastian Masuda enkele maanden op de NDSM-werf. Daar werkt hij aan zijn eerste Europese kunstproject Escape from Anonymous(e). De kunstenaars en makers die Eva aan Masuda koppelde tijdens zijn verblijf op de NDSM-werf, vormen de inspiratie en drijvende kracht achter deze nieuwe en uitdagende performance.

 
Vorige
Vorige

NDSM Energie

Volgende
Volgende

In de tussentijd een vrijplaats