NDSM-werf Amsterdam

Culturele kaalslag in Amsterdam eind jaren 90
Eind jaren negentig van de vorige eeuw dreigden ruim duizend kunstenaars, ontwerpers, theatermakers en andere creatieve ondernemers in Amsterdam dakloos te worden. De oude pakhuizen en loodsen die zij in gebruik hadden genomen als woon-en werkruimtes, zouden worden ontruimd. Tegelijkertijd stond aan de noordkant van het IJ de NDSM-werf leeg, vijftien jaar nadat het laatste schip van de helling af was gegleden.

Kinetisch Noord wint prijsvraag voor culturele invulling NDSM-werf
In 1999 schreef de gemeente een prijsvraag uit voor de invulling van de NDSM-werf. Onder de naam Kinetisch Noord verzamelde Eva de juiste mensen om zich heen, schreef zij een ontwikkelplan voor het gigantische terrein en regelde zij de financiering. De rest is geschiedenis.

Zelfbouw: van indoor skatepark tot kunststad tot strobalen café
In de voormalige scheepsbouwloods verrees de Kunststad (aka Art City NDSM) met 80 zelfgebouwde ateliers voor ruim tweehonderd culturele ondernemers. Kinetisch Noord was aanvankelijk ‘slechts’ een werkgroep, maar werd een stichting en ontwikkelaar van niet alleen de Kunststad, maar ook Skatepark Amsterdam, de Oostvleugel (strook met 12 grote werkplaatsen voor theater, special effects, een circus en een evenementenlocatie) en restaurant Noorderlicht op het buitenterrein. Diverse festivals vinden jaarlijks op de NDSM-werf plaats, er is een hotel gevestigd in de oude hijskraan van de scheepsbouwers, er zijn galeries, een museum over street art én een museum van voormalige arbeiders over de geschiedenis van de scheepsbouwwerf. NDSM herlééft!

Vrijplaats NDSM
Mede dankzij Eva is de NDSM-werf geworden tot wat het nu is: de grootste zelf-georganiseerde culturele vrijplaats van Europa.

 
Vorige
Vorige

Skatepark De Flipperkast

Volgende
Volgende

Academie voor Bouwkunst