Seoul Skygarden

© Urban Transformer

Power to the people
In 2015 wil de linkse burgemeester Park Won-soon de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul leefbaarder maken. Een van zijn projecten is het afbreken van de verhoogde snelwegen die het centrum van de stad doorkruisen. Hij is gefascineerd door de bottom-up projecten in Amsterdam.

Bottom-up initiatief versus topdown ontwerp
Een groep actieve bewoners komt met het idee om één stuk verhoogde snelweg midden in de stad te laten staan en, geïnspireerd op de High Line in New York, om te toveren tot stadspark. Bekende internationale architectenbureaus worden door de burgemeester uitgenodigd en het Nederlandse bureau MVRDV maakt het winnende ontwerp. Het ontwerp Seoullo 7017 Skygarden voorziet in een botanische tuin op de plek waar tot voorheen duizenden auto’s voorbij raasden. 

Bestaande gebruikers verzetten zich
Het is echter een duur project, onder meer omdat MVRDV een plan maakt voor een groter gebied: het groen moet ook de omliggende wijken in komen, waardoor een overgang tussen het hoge park en het centrum ontstaat. Maar in de wijken rondom het park zijn vele kleine bedrijfjes gevestigd zoals naaiateliers, schoenwinkeltjes en oude markten. Deze bedrijfjes vrezen te moeten verdwijnen omdat de wijken met een uitloop van de skygarden aantrekkelijker worden voor grote investeerders. Zij verzetten zich dan ook tegen het plan. Als de universiteit van Seoul bij de kwestie betrokken wordt, is Eva een van de experts die wordt uitgenodigd voor een serie meetings over governance en bottom-up projectmanagement om deze impasse te doorbreken. 

Coöperatie: samen werken, niet los van elkaar
Tijdens de expertmeetings benadrukt Eva dat samenwerking, gezamenlijk gedragen doelstellingen en afspraken vooraf nodig zijn om het ontwerpproces succesvol te kunnen realiseren. De initiatiefnemers, architect, de buurt en de gemeente werken namelijk tot op dat punt los van elkaar in plaats van samen een toekomstplan te ontwikkelen. De meetings zijn hiervoor de eerste aanzet. In het verlengde van de nieuwe aanpak is er veel meer aandacht gekomen voor de situatie van minder draagkrachtige bewoners en ondernemers in Seoul. Zo wordt er nu gesproken over huurbeperkende maatregelen om bestaande gebruikers en bewoners te beschermen en om gentrificatie tegen te gaan. 

Leefbaarheid verbeterd
Het project SEOUL 7017 is in 2017 gerealiseerd en het resultaat is een openbaar park van bijna een kilometer lang met meer dan 50 verschillende plantenfamilies dat zorgt voor een leefbaardere en groenere stad met respect en behoud van bestaande sociale en fysieke structuren.

 
Vorige
Vorige

Nodeul Island Seoul

Volgende
Volgende

Upcycle Yard Westpoort