Herontwikkeling bedrijventerrein
In het afgelegen Amsterdamse Havengebied ligt een op het eerste gezicht onaantrekkelijk bedrijventerrein dat bestemd is voor een woonboulevard dat maar niet van de grond wil komen. Eva wordt in 2015 door de gemeente Amsterdam gevraagd onderzoek te doen naar alternatieve mogelijkheden om meer levendigheid in het gebied te realiseren.
Plan voor een Upcycle Yard
In eerste instantie lijkt dit een onmogelijke opgave maar door grote havenbedrijven aan buurtinitiatieven uit omliggende woonwijken te koppelen komt Eva er achter dat het terrein bij uitstek geschikt is om werkgelegenheid voor jongeren en de behoefte aan personeel in de haven met elkaar te verbinden. Samen met scholen, havenbedrijven en de buurt wordt het plan ontwikkeld om te werken aan een zogenaamde Upcycle Yard: een inzamelpunt voor bouw- en restmaterialen van de havenbedrijven waarmee een deel van het terrein ontwikkeld kan worden.
Coöperatieve en duurzame stadsontwikkeling
Er ontstaat een enthousiaste groep mensen, scholen en grote familiebedrijven uit de havens, die elkaar vinden in een gemeenschappelijke doelstelling om hiervoor zelf het terrein in te richten met onderwijs, praktijkruimtes, horeca en plek voor evenementen. Het blijkt een succesvolle en vernieuwende opmaat naar coöperatieve en duurzame stadsontwikkeling. De buurt verlevendigt, jongeren worden opgeleid of aan werk geholpen, en de haven komt aan nieuw en goed opgeleid personeel.
Money rules the world…
Maar dan trekt de economie plotseling weer aan, legt de gemeente het plan voor de Upcycle Yard zomaar naast zich neer en besluit het terrein aan een belegger te verkopen. Hiermee is een prachtige kans voor een bijzonder Stad als Casco-project helaas verkeken. Het laat echter wel zien dat als ogenschijnlijk tegenstrijdige partijen samen naar oplossingen zoeken, er iets heel moois kan ontstaan.